S C H O O L S  for  Y O U T H

                    Escaping Poverty -  Help je mee?

Bouw mee aan Opleidingen

Hier laten wij u in beelden zien van wat we bereikt hebben. 

Op deze plaat vindt u hoe onze beroepsscholing georganiseerd is. De jongeren werken/leren 5 dagen per week en gaan op zaterdag naar de “citizenship cursus” waar zij beter Engels en rekenen leren, maar ook gezinsplanning (seksuele voorlichting), omgaan met stress, hygiëne, ICT en mensenrechten. Daar komt dit jaar ook leren sparen bij.
De opleidingsrichtingen zijn heel divers. Voor de meisjes vooral kleermaker en kapster, maar er is ook een meisje dat tot schoenmaker wordt opgeleid. Voor de jongens van alles in de bouw, meubelmakerij, auto- en motormonteur, maar er zijn ook een paar kleermakers onder de jongens. Ook zijn er opleidingen bij een bomenkwekerij, de keuken van de John Fisher Schools en bij een bouwer van milieuvriendelijk “stoves”. Behalve de opleiding tot automonteur zijn het eenjarige opleidingen.


Het intakeproces in het kort:
• Kansarme jongeren, we letten hier met name op tienermoeders,  uit bovenvermelde wijken worden door de community leaders aangedragen en door een gezamenlijke commissie aan de hand van duidelijke criteria geselecteerd. We vragen naar de motivatie, naar de inkomenspositie van de ouders. De vooropleiding is minimaal (meestal niet meer dan twee klassen basisschool of minder).
• Deze jongeren kiezen een opleidingsrichting en worden gekoppeld aan een ondernemer met opleidingservaring en een goede reputatie.
• De ouders en de community committeren zich aan het begeleiden van de jongere opdat die zijn/ haar opleiding afmaakt.
• Jongere, ondernemer en ouders ondertekenen een contract waarin helder verwoord is wat de verantwoordelijkheden zijn.
De begeleiding wordt door onze coördinatoren verzorgd. Zij gaan regelmatig langs alle opleidingen, spreken de jongeren, de ondernemers, de ouders en de community en zijn op de zaterdagen aanwezig.
Vanuit de keuken van de John Fisher Schools wordt elke tussen de middag een door SfY betaalde lunch gebracht. Waarschijnlijk is dat de enige (goede) maaltijd die zij krijgen.

We betalen de coördinatoren, docenten en ondernemers voor hun opleidingsactiviteiten. De jongeren krijgen een zakcentje en aan het einde van de opleiding een bonus om materialen voor de uitoefening van hun vak te kopen. De community krijgt ook een bonus, maar dat is in natura, bijvoorbeeld bomen om in hun wijk te planten, extra goedkope stoves e.d.
Het geheel wordt begeleid door een lokale “steering committee” onder voorzitterschap van een hoogleraar aan de universiteit van Lira en bestaande uit community leaders, studenten, ouders, ondernemers en coördinatoren.


Maar we hebben nog zoveel plannen om jeugd aan beroepsopleidingen te helpen. Kijk naar onze toekomstige projecten


Steun ons en doneer

 






E-mailen